Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Για τον όρο "εθνικιστές"




"Έχοντας επιπλέον, ως δεδομένο την ισχνή απήχηση φασιστικών σχημάτων στην Ελλάδα και την περιορισμένη παρουσία ιδεολογικών μορφών δοσιλογισμού, δυνάμεων δηλαδή που ο ορίζοντας των προσδοκιών τους συνταυτίζοταν με το όραμα της <<Νέας Τάξης>> του Άξονα, οι καταβολές της μεταπολεμικής ελληνικής Άκρας Δεξιάς, είναι αδυνατόν να εντοπιστούν στην εμφάνιση ήδη από τα μέσα της Κατοχής μιας ελάσσονος, αλλά υπαρκτής, διαιρετικής τομής μεταξύ εθνικιστών και εθνικοφρόνων στο εσωτερικό του αντιεαμικού χώρου.


Έκτοτε ο όρος <<εθνικιστές>> άρχισε να χρησιμοποιείται για να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες μή εαμικές δυνάμεις, εκείνες τις δυναμικές οργανώσεις που αφενός ήταν διατεθειμένες να αντιμετωπίσουν το ΕΑΜ με δυναμικά μέσα, δηλαδή ενόπλως, και αφετέρου τοποθετούσαν συνήθως τον αντικομμουνιστικό αγώνα υπεράνω της εθνικής ενότητας κατά των κατακτητών-κάτι που σήμαινε ότι δεν ορρωδούσαν προς της συνεργασίας με τους μηχανισμούς του δοσιλογικού κράτους, ακόμη και της τακτικής συμμαχίας με τους Γερμανούς."


ΠΗΓΗ:  Εθνικιστές και εθνικόφρονες. Μερικές παρατηρήσεις για την Άκρα Δεξιά στη δεκαετία του '40 του Κώστα Κατσούδα, από το "ΑΡΧΕΙΟΤΑΞΙΟ" (Νοέμβριος 2014) στο αφιέρωμα με τίτλο "Η ακροδεξιά στο φως της ιστορίας"

1 σχόλιο:

  1. Ο κ. Lee μας βοήθησε πρόσφατα με ένα δάνειο που χρησιμοποιήσαμε για να επεκτείνουμε την επιχείρησή μας. Η διαδικασία ήταν καταπληκτική! Ήταν συχνά σε επαφή μαζί μας για να κάνει check in και να μας ενημερώνει για το τι συνέβαινε κατά την αποπληρωμή του δανείου μας. Ήταν φιλικός και προσιτός και πάντα ικανός να ξεκαθαρίσει τις ερωτήσεις που είχαμε. Είχαμε μια υπέροχη εμπειρία με τον Ben !!
    Επικοινωνήστε με έναν υπάλληλο δανείου Ben Lee
    247officedept@gmail.comWhats-App: + 1-989-394-3740

    ΑπάντησηΔιαγραφή

άλλες σκέψεις