Εκπομπή "Χρηματιστήριο των media" (28.03.2009)
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Μέσα σε αυτό το κλίμα της απόλυτης αβεβαιότητας που κυριαρχεί και στη διεθνή πολιτική σκηνή, αλλά και στην εγχώρια, σε ένα πράγμα συμφωνούν όλοι: η εποχή είναι βαθιά πολιτική. Γι' αυτό κι εμείς δίνουμε σήμερα βήμα, σε έναν πολιτικό και μάλιστα σε ένα πολιτικό Αρχηγό.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Νυχτερινός επισκέπτης λοιπόν απόψε στο «Χρηματιστήριο των Media» ο Αλέξης Τσίπρας ο Πρόεδρος του Συνασπισμού.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Εμείς ευχαριστούμε πολύ για το ξενύχτι.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δούμε αν θα πείτε ευχαριστώ και στο τέλος, γιατί ανεβαίνουμε στο ρινγκ τώρα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σημασία έχει τι θα πουν οι τηλεθεατές, αν το ευχαριστηθούν. Εγώ τι να πω; Εγώ δεν είναι για να ευχαριστιέμαι τις συζητήσεις, οι δημοσιογράφοι δεν είναι για να χαϊδεύουν τα αυτιά των πολιτικών είναι για να συγκρούονται μαζί τους.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αυτό σημαίνει ότι εσείς εξ ορισμού δεν αποδέχεστε ότι οι δημοσιογράφοι με τους πολιτικούς έχουν υπόγειους διαύλους επικοινωνίας, όπως πολλοί έχουν την αίσθηση από τον κόσμο, κ. Τσίπρα;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω τι θα έπρεπε να συμβαίνει. Τώρα, από εκεί και πέρα εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα τι συμβαίνει ακριβώς.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, υπάρχει διαπλοκή δημοσιογράφων και πολιτικών. Σιγά. Θέλω να πω ότι είναι ένα γεγονός. Υπάρχουν δημοσιογράφοι οι οποίοι αμείβονται ως σύμβουλοι χωρίς να φαίνονται μέσω εταιρειών των συζύγων τους κλπ., από πολιτικούς, αυτό δεν είναι καινούργιο.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καθόλου καινούργιο δεν είναι. Όπως επίσης καθόλου καινούργιο δεν είναι το ότι η διαπλοκή στη χώρα μας, είναι κάτι, το οποίο είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αλλά είναι μια άλλη κουβέντα αυτή, αλλά ίσως την κάνουμε κάποια άλλη στιγμή.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί να μην ξεκινήσουμε με τη διαπλοκή;
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι βεβαίως εμένα δεν με ενοχλεί καθόλου.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί το ’89 αν δεν κάνω λάθος στυλοβάτης του σημερινού απαράδεκτου καθεστώτος ήταν ο ενιαίος Συνασπισμός. Ψήφισε για την ιδιωτική τηλεόραση μη κρατική τότε, με συνοπτικές διαδικασίες και εδώ είναι τα αποτελέσματα.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Μετά τις 12 τη νύχτα αγριεύει λίγο ο Βασίλης!
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ίσως δεν έχει άδικο να αγριεύει. Ήμουν 16 χρονών τότε ξέρετε και θυμάμαι ότι μια από τις επιλογές που είχε μεγάλη κριτική ο Συνασπισμός, ο ενιαίος Συνασπισμός τότε μιλάμε για τη σύμπραξη Κομμουνιστικού Κόμματος και Ελληνικής Αριστεράς που δημιούργησε το μετέπειτα Συνασπισμό, που ξαναδιασπάστηκε στην πορεία. Ήταν η συμμετοχή του Συνασπισμού στη συγκυβέρνηση τότε με την πρωθυπουργία του Τζαννή Τζαννετάκη και το δεύτερο ήταν αυτό.
Ξέρετε νομίζω ότι η πολιτική ζωή του τόπου μετά το ’89 άλλαξε πάρα πολύ, κυρίως εξ αιτίας αυτού του γεγονότος δηλαδή της ίδρυσης της ελεύθερης τηλεόρασης -την είπαν τότε;- της ιδιωτικής τηλεόρασης. Βεβαίως όχι ότι δεν υπήρχε και πιο πριν η διαπλοκή. Πριν έπαιζαν πολύ μεγάλο ρόλο τα εκδοτικά συγκροτήματα. Αλλά με τη δυνατότητα των συχνοτήτων σε ιδιώτες, νομίζω ότι άλλαξε τελείως το παιχνίδι.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Διευρύνθηκαν και τα όρια επιρροής των Μέσων Ενημέρωσης
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άλλαξε το παιχνίδι, διευρύνθηκαν τα όρια επιρροής, σήμερα βλέπουμε ότι ο γραπτός Τύπος περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση, λίγοι πλέον διαβάζουν εφημερίδες, οι περισσότεροι ενημερώνονται από το ραδιόφωνο, από το Internet που είναι ένα νέο μέσο με πολύ μεγάλη δυναμική και από την τηλεόραση.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αυτό δημιούργησε και νέα δεδομένα και για τους πολιτικούς.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Πλέον ακόμη και ο πολιτικός λόγος έγινε τηλεοπτικός πολιτικός λόγος.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Βέβαια.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχουμε μπει στη λογική της ατάκας, το οποίο καμία φορά ακουμπάει όλους μας ανεξαρτήτως προθέσεων. Διότι σκέφτεται ο πολιτικός όταν βγαίνει να κάνει δηλώσεις, ότι 15 δευτερόλεπτα θα παίξουν το βράδυ στις ειδήσεις, προσπαθεί να συμπυκνώσει το λόγο του στα 15 αυτά δευτερόλεπτα.
Σας έλεγα όμως ότι το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ακόμη και σήμερα οι Κυβερνήσεις προσπαθούν να κρατάνε αυτή τη σχέση και να έχουν αυτή τη διασύνδεση με τα συγκροτήματα του Τύπου και των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης κυρίως, μέσα από το παιχνίδι της αδειοδότησης, το οποίο είναι εξαιρετικά σκανδαλώδες κατά την εκτίμησή μου.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Μέσα από την ομηρία της μη αδειοδότησης, για την ακρίβεια.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βέβαια. Οι συχνότητες οι τηλεοπτικές και οι ραδιοφωνικές είναι δημόσιο αγαθό και θα έπρεπε με ένα τρόπο αυτό το δημόσιο αγαθό να το μοιράζει με Δίκαιο τρόπο το κράτος και όχι να το δίνει αντιπαροχή, ή να το κρατάει ως μέσο εκβιασμού με τους διάφορους καναλάρχες, ή μιντιάρχες ας το πω έτσι.
Είναι ζητήματα πολύ σημαντικά και πρέπει να ανοίξει κάποια στιγμή αυτή η συζήτηση, γιατί αφορούν την ουσία και το περιεχόμενο της Δημοκρατίας, όπως κι άλλα ζητήματα που καμιά φορά τίθενται από τη δική σας συχνότητα που αφορούν τα ποσοστά των φοροελαφρύνσεων στο 2% για τους εκδότες κι άλλα ζητήματα.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε έρθει διαβασμένος! Είστε υπέρ ή κατά; Για το ’89 δεν μου απαντήσατε, είναι περιγραφικός ο λόγος πέρα από το αν έχετε κάνει λάθος ή όχι ως Κόμμα.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ήταν και 16 χρονών τότε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι η απάντησή μου ήταν σαφέστατη. Θα έπρεπε όμως να σκεφτούμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις και λάθη κάνουν και επιλογές κρίσιμες όταν καλούνται να τις πάρουν πρέπει να τις πάρουν, αλλά πρέπει να δούμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις εξελίσσονται.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ωριμάζουν όμως κ. Τσίπρα;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ωριμάζουν. Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς το Κόμμα το οποίο ηγούμαι ο Συνασπισμός, σε σχέση με το Συνασπισμό του ’89 δεν έχει καμία σχέση σήμερα. Εδώ πολλοί μας κατηγορούν ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν πριν 4 χρόνια!
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι αυτό είναι μια από τις βασικές κατηγορίες που δέχεστε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι ένα στοιχείο υγείας. Με ποια έννοια στοιχείο υγείας: διότι τα Κόμματα δεν είναι σε καμία γυάλα κλεισμένα. Τα Κόμματα εξελίσσονται και τα Κόμματα πρέπει να αφουγκράζονται τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην κοινωνία.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι αλλά αυτή η εξέλιξη πρέπει να έχει και κάποια χαρακτηριστικά τα οποία να μεταδίδουν την αίσθηση στους πολίτες, ότι πρόκειται για μια εξέλιξη θετική προς τα συμφέροντα των πολλών.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα Κόμματα κρίνονται και όλοι κρινόμαστε.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Το λέω αυτό γιατί είπατε έχει ωριμάσει σε αυτά τα χρόνια ο Συνασπισμός. Ωστόσο αυτή για παράδειγμα τη στιγμή που είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη συγκυρία, που έχει φέρει σε αμηχανία τις Κυβερνήσεις όλου του κόσμου και μιλώ για την οικονομική κρίση, εδώ στο Κόμμα σας βλέπουμε να υπάρχουν πάλι εσωτερικές εντάσεις, αντιπαραθέσεις, διαψηφισμοί για το αν θα πρέπει η μία ή η άλλη ιδέα, ή το ένα ή το άλλο ρεύμα να κυριαρχήσουν. Μήπως αυτό έρχεται σε μια αναντιστοιχία με την αγωνία των πολιτών;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας πω. Κατ' αρχάς αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με την οικονομική κρίση. Η οικονομική κρίση είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός που λαμβάνει χώρα, κατά την εκτίμησή μας δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, είναι δομική κρίση του συστήματος ανάπτυξης και οικονομίας που θεωρήθηκε ως μονόδρομος από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μετά του νεοφιλελεύθερου συστήματος, του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού ας το πω έτσι.
Αλλά εμείς είμαστε ένας πολιτικός χώρος που φροντίσαμε –ο μόνος στη χώρα- μεσούσης της κρίσης και λαμβάνοντας τα νέα στοιχεία της κρίσης υπόψη, να παράξουμε πρόγραμμα και έχουμε θέσεις και προτάσεις και θα ήταν ευχής έργο κάποια στιγμή ο διάλογος ο πολιτικός να γίνεται επί προγραμματικών θέσεων και για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Τώρα έρχομαι στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας. Ο Συνασπισμός είναι ένα πολιτικό Κόμμα που εισήγαγε στην πολιτική ζωή την εσωκομματική δημοκρατία και αυτό έχει ένα κόστος, ξέρετε. Πιστεύετε ότι στα άλλα Κόμματα δεν υπάρχουν και συγκρούσεις και διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις; Υπάρχουν, και σε μεγάλο βαθμό δεν αντιστοιχούν και σε πολιτικά ρεύματα σκέψης, αλλά σε ιδιοτελείς αναφορές.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αυτό είναι αλήθεια.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε προσπάθεια ο καθένας να πάρει την καρέκλα του άλλου.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Οικογενειακές ιστορίες!
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακόμη χειρότερα. Εμείς εισαγάγαμε αυτή την πλατιά εσωκομματική δημοκρατία και είπαμε ότι τις διαφωνίες μας και τις διαφορές μας τις πολιτικές, στο βαθμό που είναι πολιτικές, δεν θα τις κρύβουμε κάτω από το χαλί και θα έχουμε και τάσεις στο εσωτερικό μας, συγκροτημένες τάσεις, ρεύματα σκέψης.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι – ναι έχετε θεσμοθετήσει τις τάσεις.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν κάνουμε Κεντρικές Επιτροπές κλειστές όπως κάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα που βγάζει τα Μέσα Ενημέρωσης απ' έξω για να συζητούν και να τσακώνονται χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας, ούτε τα Συνέδριά μας τα κάνουμε εν κρυπτώ και ταυτόχρονα δημοσιοποιούμε κι αυτές τις ιδέες και η αντιπαράθεση η εσωκομματική γίνεται και δημόσια και μπορεί να έχουν άποψη γι' αυτήν και μη μέλη του Κόμματος.
Σε αυτή την κρίσιμη φάση υπήρχαν και υπάρχουν πολύ σημαντικά διακυβεύματα για το χώρο της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τα οποία τα συζητάμε δημόσια και αν θέλετε κάναμε και μια πολύ σημαντική διαδικασία για την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου, η οποία κατά τη γνώμη μου αποτελεί ένα πρότυπο λειτουργίας για τα σύγχρονα Κόμματα και όχι μονάχα της Αριστεράς. Διότι η εσωκομματική δημοκρατία στα Κόμματα, είναι στοιχείο της δημοκρατίας του πολιτικού μας συστήματος.
Διότι αν ένα Κόμμα δεν είναι δημοκρατικό και δεν λειτουργεί δημοκρατικά, αυτό νομίζω ότι αποτελεί πρόβλημα συνολικά για το πολιτικό σύστημα. Και εμείς τι είπαμε; Είπαμε ότι την ευρωλίστα, όπου είναι μια λίστα όπου ο πρώτος, ο δεύτερος, ο τρίτος, ο τέταρτος έχουν τη δυνατότητα εκλογής, ενώ οι παρακάτω δεν έχουν. Δεν σταυρώνει ο πολίτης δηλαδή, είναι επιλογή που γίνεται από το Κόμμα.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αντιστοιχεί στα ποσοστά που θα πάρει το Κόμμα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είπαμε αυτό να μην είναι το ρουσφετάκι του Προέδρου προς τα στελέχη της εμπιστοσύνης του, αλλά να είναι μια επιλογή που θα γίνει πλατιά από τα μέλη. Και μαζεύτηκαν 13.000 μέλη και ψήφισαν στο Συνασπισμό. Αυτό δημιούργησε εντάσεις. Είναι λογικό. Όμως θεωρώ πολύ καλύτερο το να πληρώνουμε αυτό το κόστος της δημοκρατίας, παρά να κουκουλώνουμε τα προβλήματα και να λειτουργούμε με ένα τρόπο ο οποίος δεν είναι δημοκρατικός.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω όμως αν έχετε ένα πετυχημένο στέλεχος στην ευρωβουλή γιατί να το αλλάξετε; Απλά και μόνο για να δείξετε ότι θέλετε να καθιερώσετε το διάλογο και τη δυνατότητα του πολίτη;
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Γιατί, για να το συνδέσω εγώ και με την προηγούμενη κουβέντα, η άποψη που μπορεί να έχει ο ψηφοφόρος που συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία από τι κριτήρια διαμορφώνεται; Θέλω να πω αυτή η δημοκρατική διαδικασία τελικά καταλήγει και σε ένα δημοκρατικό αποτέλεσμα; Διότι μπορεί ένας άνθρωπος ο οποίος είναι αγαπημένος των Μέσων Ενημέρωσης να μπορεί να αποσπάσει με μεγαλύτερη ευκολία πολύ θετικές γνώμες.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι σε αυτό έχετε δίκιο.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Και ένας άλλος ο οποίος κάνει μεγάλο έργο να έχει αδικηθεί.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά αυτό είναι το ελάττωμα της δημοκρατίας αν θέλετε, στην εποχή μας. Αυτό ισχύει όχι μονάχα για μια εσωκομματική διαδικασία, ισχύει και για το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Για τα πάντα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, όπου ένας πιο δημοφιλής ή ένας υποψήφιος Δήμαρχος που παίζεται πιο πολύ από τα Μέσα Ενημέρωσης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί. Αυτό ξέρετε είναι δύσκολο να το αποφύγουμε, σε μεγάλο βαθμό πάντως αυτό για το οποίο κατηγορούμαστε σήμερα είναι όχι για το ότι επηρεάζουν τα αποτελέσματα των εσωκομματικών μας διαδικασιών τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά για το αντίστροφο κατηγορούμαστε ότι τα μέλη ψηφίζουν με κριτήρια εσωκομματικά και όχι με κριτήρια κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Και θεωρώ προτιμότερο η συζήτηση και σε άλλα ζητήματα, σε ζητήματα που θα κληθούμε να πάρουμε πολύ κρίσιμες αποφάσεις στο μέλλον γιατί ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς το πιστεύω βαθιά, το επόμενο διάστημα θα κληθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Εγώ πιστεύω βαθιά στη δημοκρατία, παρά τα ελαττώματά της.
Στη δημοκρατία των μελών εννοώ, διότι δεν έχει το ίδιο δικαίωμα για παράδειγμα ο κ. Κουφόπουλος που είναι μέλος του Κόμματός μας να ‘ρθεί και να αποφασίσει και να ψηφίσει για τις επιλογές του Κόμματός μας, γιατί δεν θα είχαν και νόημα τα κομματικά μέλη και γινόμασταν όλοι φίλοι και θα ψήφιζε όλη η κοινωνία.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Από πού αντλείτε κ. Τσίπρα την πίστη ότι το Κόμμα σας θα διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο το επόμενο διάστημα; Γιατί βλέπουμε όλο το τελευταίο διάστημα στις δημοσκοπήσεις να πέφτουν τα ποσοστά. Δηλαδή κάποια στιγμή επί των ημερών σας έγινε μια έκρηξη στα ποσοστά σας, η οποία βεβαίως δεν μετρήθηκε στην κάλπη και στη συνέχεια έχουμε μια πτώση. Αυτή την θεωρείτε αναμενόμενη;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα ποσοστά τα δημοσκοπικά και οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής που περιγράφουν τάσεις, όμως πολύ σωστά είπατε, εμείς έχουμε να συγκριθούμε με τα προηγούμενα εκλογικά μας ποσοστά και εκεί που θα μετρηθεί η δυναμική μας θα είναι στις 6 Ιουνίου σίγουρα που έχουμε ευρωεκλογές..
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Είναι βέβαια μια εκλογική διαδικασία που ευνοεί τα μικρότερα κόμματα, όχι τα κόμματα εξουσίας εννοώ..
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Παρ’ όλα αυτά είναι κάλπη.. Έστω, θα συγκριθούν με τ’ αντίστοιχα ευρωεκλογικά μας αποτελέσματα κι εμείς κι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Θέλω να σας πω όμως ότι αντλώ αυτή τη σιγουριά από την εκτίμηση των πραγμάτων και από τις τάσεις που διαμορφώνονται κι από την όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων και από το γεγονός ότι η Αριστερά όλη την προηγούμενη 20ετία επιτρέψτε μου να σας πω βρέθηκε στο καναβάτσο, ενώ σήμερα βρέθηκε nock out μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και την κυριαρχία την ιδεολογική του νεοφιλελευθερισμού και αυτού του συστήματος οικονομίας που θεοποίησε τις αγορές, θεοποίησε το Χρηματιστήριο, θεοποίησε το κέρδος, τον ατομισμό αν θέλετε, ενώ η κρίση αυτή που έχουμε μπροστά μας, η οικονομική και η κοινωνική, επαναφέρουν βασικές θεμελιώδεις αξίες και ιδεολογικές αναφορές της Αριστεράς στο προσκήνιο.
Διότι για ν’ αντιμετωπίσουμε την κρίση χρειαζόμαστε σήμερα μια κοινωνία που θα στρέφεται περισσότερο προς την αλληλεγγύη, χρειαζόμαστε ένα πιο ισχυρό δημόσιο χώρο, χρειαζόμαστε αν θέλετε μια συντονισμένη παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, όχι κρατισμό, άλλο πράγμα ο κρατισμός κι ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και λειτουργίας της οικονομίας διότι αυτό που είχαμε τόσα χρόνια έχει αποτύχει. Άρα πρέπει να γυρίσουμε στην οικονομία των αναγκών…
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Πέρασαν 5 χρόνια και τώρα η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη δίνη του θορύβου που προκάλεσε η δήλωση…
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κούρασαν αυτά τα 5 χρόνια τους πολίτες όμως φαντάζομαι, γιατί οι Πρωθυπουργός για να κουραστεί πρέπει να δουλέψει κιόλας…
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Παρ’ όλα αυτά βέβαια το αντεπιχείρημα που λένε τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Πρωθυπουργός φαίνεται να έχει κουράσει λιγότερο την κοινή γνώμη απ’ ό,τι το κόμμα του.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό συμβαίνει πάντα όμως.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Και αντιστοίχως ο κόσμος πρέπει να έχει μεγαλύτερη διάθεση αναμονής για το ΠΑΣΟΚ παρά για την ηγεσία του.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάντως να θυμηθούμε ότι αυτό συνέβαινε κατά κόρον την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη όπου όλοι έλεγαν ότι ο λαός θέλει μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Σημίτη αν θυμάστε. Μόνο που τελικά κρίνονται τα κόμματα, παίζουν ρόλο τα πρόσωπα βεβαίως, εκτιμώ παρά το γεγονός που σας είπα ότι για να κουραστεί ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει εργαστεί σκληρά για τη χώρα, εκτιμώ παρ’ όλα αυτά ότι ο Πρωθυπουργός και το προφίλ του και η δημοτικότητά του είναι ένα ισχυρό χαρτί για την Νέα Δημοκρατία αλλά είναι το μόνο που της έχει απομείνει.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεν έχει τίποτε άλλο να δώσει;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία; Νομίζω ότι αυτό δεν θα περίμενε κανείς να το ακούσει μόνο από μένα, είναι μια κοινή εκτίμηση πια. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δε φαίνεται να υπάρχει –αυτό το λένε και οι ψηφοφόροι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ0- εναλλακτική και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αυτό είναι θέμα προσώπου ή θέμα πολιτικών;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι θέμα πολιτικής, αυτό σας λέω, δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι θέμα πολιτικής. Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία σε περίοδο κρίσης που ό,τι και να πει κανείς σε μεγάλο βαθμό δεν μπορεί οι πολιτικές σου να μην έχουν ευθύνη για την κρίση, είσαι 5 χρόνια στην διακυβέρνηση του τόπου, 5 χρόνια όπου είχαμε ανάπτυξη κι όχι ύφεση οικονομική. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια με την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επί Σημίτη. Είχαμε ανάπτυξη.
Όλα αυτά τα χρόνια δεν συσσωρεύθηκε κάποιος κοινωνικός πλούτος προκειμένου σήμερα που έχουμε πρόβλημα να μπορέσουμε να στηριχθούμε σ’ αυτόν για ν’ αντιμετωπίσουμε την κρίση. Και βλέπουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια διευρύνθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες, όλα αυτά τα χρόνια δεν είδαμε κάτι ουσιαστικό να συμβαίνει στην καθημερινότητα και στη ζωή μας, αντιθέτως είδαμε το δημόσιο σχολείο να γίνεται χειρότερο, τα δημόσια νοσοκομεία να είναι σήμερα έτοιμα να καταρρεύσουν…
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Να τα συζητήσουμε αυτά ένα-ένα…
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να τελειώσω πάντως τον συλλογισμό μου για να τα πάμε ένα-ένα, σήμερα απαιτείται μια ριζική στροφή στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη και την πενταετία της Νέας Δημοκρατίας. Και δεν φαίνεται ούτε το ένα κόμμα ούτε το άλλο έτοιμα να παραδεχθούν την αποτυχία των πολιτικών τους επιλογών και να πουν «εμείς, όχι η Αριστερά, εμείς θα στρίψουμε το τιμόνι». Κανένας δεν το λέει αυτό.
Είναι σα να είμαστε σ’ ένα καράβι που να έχει μπροστά του ένα παγόβουνο και να πάει να πέσει στο παγόβουνο και να μας λένε «κοιτάξτε, πηγαίνουμε με 35 κόμβους, εγώ σας εγγυώμαι ότι θα πάμε ότι θα πάμε με 30, με 28 κόμβους». Το θέμα είναι να στρίψουμε το καράβι, να μην πέσουμε στο παγόβουνο.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά ούτε κι εσείς δεν δείχνετε να έχετε την δυναμική να στρίψετε και ορισμένοι ενδεχομένως και στο κόμμα σας να λένε ότι έχετε κουράσει.. Το έχετε σκεφτεί αυτό;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό θα κριθεί από τους πολίτες. Βεβαίως και το έχω σκεφθεί. Κοιτάξτε, εμείς είναι βέβαιο ότι αν έχουμε κουράσει για κάτι είναι η επιμονή μας να λέμε ότι πρέπει να στρίψει το καράβι. Και πρέπει να στρίψει προς τ’ αριστερά το καράβι..
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Προς ποια κατεύθυνση είναι το ζητούμενο. Δηλαδή είπατε πριν για παράδειγμα για τον ρόλο του κράτους, έτσι; Μια συζήτηση η οποία έχει ανοίξει σ’ όλο τον κόσμο τώρα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και με περίεργους όρους έχει ανοίξει. Δηλαδή βλέπουμε ξαφνικά σήμερα όλους εκείνους που έμειναν στην οικονομία της αγοράς να μιλούν με μεγάλη ευκολία για κρατικοποίηση ακόμα και Τραπεζών. Αλλά ξέρετε τι είδους κρατικοποιήσεις είναι αυτές; Έχουμε φτάσει να βρισκόμαστε σ’ ένα περίεργο φαινόμενο. Θα έλεγε κανείς ότι είμαστε μπροστά στον σοσιαλισμό των πλουσίων.. Γιατί το να κοινωνικοποιείς τις ζημιές δεν είναι κάτι το φοβερό. Κάνεις κρατικές τις ζημιές των Τραπεζών καθαρίζεις την Τράπεζα και τους την ξαναδίνεις, όπως κάναμε με την Ολυμπιακή. Πήραμε όλο το χρέος εμείς, την κάναμε καθαρή, έρχεται ένας «σωτήρας» και την αγοράζει. Προφανώς θα την αγοράσει.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι, αλλά για να μπορεί να αρθρώσει κανείς μια ρεαλιστική πρόταση πρέπει να παραδεχτεί τα δεδομένα. Τα δεδομένα ας πούμε στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ γνωστά και σαφή. Υπάρχει ένας δημόσιος τομέας ο οποίος έχει ανοίξει ως εκεί που δεν παίρνει…
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κακώς. Λέω ότι θα μπορούσε ο δημόσιος τομέας αν δεν ήταν και το κράτος, αυτό που ονομάζουμε κράτος αν δεν ήταν ένα κομματικό κράτος που κάθε φορά που έχουμε προεκλογική περίοδο τα δυο κόμματα εξουσίας κάνουν τους ρουσφετολογικές τους προσλήψεις όχι εκεί που έχει ανάγκη η κοινωνία….
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ο συνδικαλισμός έχει ευθύνη κ. Τσίπρα όλα τα τελευταία χρόνια για την κατάσταση του κράτους σήμερα;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στον βαθμό που και αυτός είναι κομματικοκρατούμενος βεβαίως έχει ευθύνη στον βαθμό που και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν κοιτάζει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, αλλά το πώς οι αρχισυνδικαλιστές θα γίνουν Υπουργοί και βουλευτές, βεβαίως κι έχει ευθύνη. Εγώ όταν προεκλέχθηκα Πρόεδρος του Συνασπισμού έκανα κάτι το οποίο δεν τολμούσαν και δεν τολμούν πολλοί: συγκρούστηκα, όχι πρώτα και κύρια με τους Υπουργούς της κυβέρνησης και με τον Πρωθυπουργό, συγκρούστηκα τότε και σε προσωπικό επίπεδο –δεν μου αρέσει να συγκρούομαι σε προσωπικό επίπεδο αλλά κάτι συμβόλιζε αυτό- με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης για 1 ευρώ αύξηση την ημέρα.
Ενώ ήξερα πάρα πολύ καλά και ξέραμε όλοι ότι έρχεται μπροστά μας μια τεράστια οικονομική κρίση και άρα όταν έρχεται οικονομική κρίση οξύνονται οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις και άρα οι εργαζόμενοι και μια ΓΣΕΕ η οποία θέλει να προστατεύσει τον εργαζόμενο δεν μπορεί να δώσει στο πιάτο των εργοδοτών την κοινωνική ειρήνη έτσι εύκολα.
Και τι μας λένε τώρα μπροστά σ’ αυτή την κρίση την οικονομική; Μας λένε να τα βρουν οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες. Μα πώς μπορεί να τα βρει κάποιος όταν ο άλλος τον πιάνει απ’ τον λαιμό; Διάβαζα προχθές ότι στη Γαλλία κάποιοι εργαζόμενοι έκαναν κατάληψη στους χώρους εργασίας και κλείσανε λέει κάποια διευθυντικά στελέχη, για το 5νθήμερο. Μετά θα βγείτε και θα μας πείτε κάποιοι και ίσως να έχετε δίκιο, ότι είναι ένα από τα πολλά κρούσματα βίας που βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Οι απολύσεις όμως δεν είναι ένα κρούσμα βίας, βίαιης συμπεριφοράς όταν κάποιος πηγαίνει και δουλεύει έχοντας κάνει τον οικογενειακό του προγραμματισμό, ξέροντας ότι θα παίρνει τόσα ευρώ το μήνα και ξαφνικά του λένε «πετιέσαι στον δρόμο» ή του λένε «εκ περιτροπής εργασία»;
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν καταλαβαίνω όμως. Έχετε κάποια αντιπρόταση;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς και έχουμε αντιπρόταση.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σε μια επιχείρηση που έχει δυο επιλογές, ή να βάλει όρους ελαστικοποίησης των ελαστικών σχέσεων ή να βάλει λουκέτο, εσείς τι προτείνετε;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ' αρχήν θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν μόνο αυτές οι δυο επιλογές. Αν αποδεχθούμε ότι υπάρχουν αυτές οι δυο επιλογές τότε η τρίτη επιλογή είναι ν’ αυτοκτονήσουμε μαζικά. Εμείς δεν προτείνουμε αυτό. Εμείς λέμε ότι υπάρχει πλούτος. Υπάρχει πλούτος ο οποίος κατανέμεται άδικα σ’ αυτή την κοινωνία. Κι όταν χρειάστηκε να στηρίξουν τις ανάγκες των Τραπεζών, βγήκαν 28 δισεκατομμύρια. Ούτε ένα ούτε δύο. Βρήκαν 8 δισεκατομμύρια για να δώσουν στις Τράπεζες και οι Τράπεζες τα πήραν και δεν έδωσαν χαμηλότοκα δάνεια στον κοσμάκη.. Κράτησαν τα δάνεια ψηλά…
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Τι λέτε, ξανά σοσιαλισμός;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέμε πάντως «όχι» στον σοσιαλισμό των πλουσίων, λέμε ότι όταν το κράτος μπορεί να βοηθά τους πλούσιους μπορεί να βοηθά και τους φτωχούς. Οι φτωχοί είναι πολύ περισσότεροι σήμερα από τους πλούσιους. Λέμε ότι αυτή την ανάπτυξη που ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια την καρπώθηκαν πολύ λίγες οικογένειες σ’ αυτή τη χώρα και αυτή την υπεραξία δεν την επένδυσα στην ελληνική κοινωνία για να έχουμε δουλειές, για να έχουμε θέσεις εργασίας, να έχουμε καλύτερη παιδεία, καλύτερα νοσοκομεία, αλλά τις έκαναν επενδύσεις σε ιδιωτικές Τράπεζες.
Λέμε λοιπόν: Αναδιανομή του πλούτου, δίκαιο φορολογικό σύστημα. Δεν μπορεί να έρχεται τώρα ο κ. κ Καραμανλής και να λέει «έκτακτες εισφορές στα εισοδήματα των 1.000 και των 1.100 ευρώ», τη στιγμή που ξέρουμε ότι είναι μια κυβέρνηση που μείωσε τον φορολογικό συντελεστή…..
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Στα εισοδήματα πάνω από 50.000..
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Ενώ στην Ευρώπη είναι 35% ο φόρος, στην Ελλάδα είναι 25% ο φόρος. Έχουμε μια κυβέρνηση που κατήργησε τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, έχουμε μια κυβέρνηση που δεν τολμά να φορολογήσει την τεράστια εκκλησιαστική περιουσίας, έχουμε μια κυβέρνηση που επιμένει σε εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία είναι υπέρογκα για περιόδους κρίσης και λέμε λοιπόν ότι αν χρειάζεται να συσσωρευθεί πλούτος προκειμένου να διανεμηθεί δίκαια στην κοινωνία, μπορεί να συσσωρευθεί αυτός ο πλούτος με πολύ απλές κινήσεις. Αυτές οι κινήσεις όμως που σας περιέγραψα μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα απαιτούν μια ισχυρή πολιτική βούληση σύγκρουσης με μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα που ούτε ή σημερινή κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς ούτε και η αξιωματική αντιπολίτευση, που το πρωί λέει άλλα και το βράδυ συναντιέται μυστικά με άλλους, δεν έχουν τη βούληση να το κάνουν. Εννοώ ότι…
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Η περίφημη συνάντηση με τους τραπεζίτες, αυτό λέτε;
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Κουφόπουλε με συγχωρείτε. Είναι εύκολο να αντιγράφει κανείς τις προγραμματικές θέσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και ανέξοδο όταν πρόκειται να κάνει διατυπώσεις.
Όταν όμως ερχόμαστε επί της ουσίας και βλέπουμε, όταν πρέπει κανείς να συγκρουστεί με συμφέροντα για να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική ότι και η παράδοση της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δεν μας το έχει αποδείξει, αλλά και οι θέσεις που, οι θέσεις οι συγκεκριμένες για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν μας το αποδεικνύουν.
Για παράδειγμα, βγαίνει προχθές στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ και λέει: πώς θα λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Πρώτον, θα αυξήσουμε τα προγράμματα STAGE και στο δημόσιο τομέα. Και στον ιδιωτικό τομέα, με συγχωρείτε.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι, και στον ιδιωτικό.
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Που να μη μιλήσουμε τώρα για τα STAGE. Είναι μια κοροϊδία αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας, διότι είμαστε η μοναδική χώρα που τα STAGE δεν είναι προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία οι εργαζόμενοι, αλλά είναι ένας τρόπος παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ να έχουμε ρουσφέτια για τα «γαλάζια», για τα «πράσινα» παιδιά, τα οποία ρουσφέτια μετά στην πορεία, αφού κάθονται τέσσερα και πέντε χρόνια, καταλαβαίνετε ότι είναι εγκλωβισμένοι και όμηροι να δουλεύουν για 480 ευρώ και χωρίς ασφάλιση. Ένα λοιπόν είναι τα STAGE.
Και το δεύτερο που λέει το ΠΑΣΟΚ τι είναι; Στους νέους κάτω των 25 ετών να πληρώνει το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό κα Τριανταφύλλου και κ. Κουφόπουλε; Ότι σε όλες τις επισφαλείς θέσεις εργασίας, στα σούπερ μάρκετ, στον ιδιωτικό τομέα θα γίνονται μαζικές απολύσεις 26άρηδων, 30άρηδων, 40άρηδων, 50άρηδων και θα προσλαμβάνουν όλοι 24άρηδες και 23άρηδες γιατί θα τους κοστίζει φθηνότερα, και μόλις περνάνε δυο χρόνια θα τους απολύουν μαζικά για να πάρουν τους άλλους 23άρηδες. Αυτό είναι μια θατσερική αντίληψη. Δεν είναι καμιά αντίληψη κοινωνικής πολιτικής.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι, εσείς τι αντιπροτείνετε σ' αυτό κ. Τσίπρα;
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς λέμε καταρχάς κα Τριανταφύλλου, στο συγκεκριμένο ζήτημα της εργασίας με ρωτάτε.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι, για την εργασία μιλάμε.
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέμε ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας στην απασχόληση. Είδαμε τους δυο πρώτους μήνες το 2009 80.000 απολύσεις και έχουμε δυσοίωνες προβλέψεις.
Άρα πρώτον, εφαρμογή, αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Δεύτερον, να θεσπιστεί νόμος για την αιτιολογημένη απόλυση. Να μην απολύουν οι επιχειρήσεις αναιτιολόγητα. Τρίτον και σημαντικότερο. Μιλάμε για την ανάγκη νέων θέσεων εργασίας στον ευρύτερο –στοχευμένων όμως– δημόσιο τομέα εκεί όπου υπάρχει πραγματικά ανάγκη. Όχι σε κάποιες θέσεις όπου πηγαίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ρουσφετολογικά και κάθονται, αλλά λέμε, αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία έχουμε 45.000 κενές οργανικές θέσεις, σε ένα νευραλγικό τομέα τα δημόσια νοσοκομεία και εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι τυχαίο.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Και με τον κατά τα λοιπά υπέρβαρο κρατικό μηχανισμό τι θα γίνει κ. Τσίπρα; Δηλαδή ναι, όλοι λέμε να πάνε στα νοσοκομεία, βεβαίως, και οι γιατροί και οι νοσοκόμες και το προσωπικό το εξειδικευμένο που απαιτείται.
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Τριανταφύλλου, ακούστε να σας πω.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αλλά όταν σε μια υπηρεσία χρειάζονται δέκα και είναι τριάντα, οι οποίοι παίρνουν και δέκα επιδόματα από εκατό πλευρές…
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: …δεν θα διαφωνήσει ώστε να υπάρξει ένας εξορθολογισμός και ένα σωστό management στο δημόσιο τομέα.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Να το πάρουμε συγκεκριμένα. Αν διαπιστώνετε σε μια επιχείρηση ότι έχει πλεονάζον προσωπικό τι κάνετε; Τους διώχνετε; Τους μετακυλίετε; Τους απολύετε;
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε μια δημόσια επιχείρηση;
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μια δημόσια επιχείρηση, ναι.
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατά την εκτίμηση…
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Να πούμε η ΕΡΤ. Να δώσουμε ένα παράδειγμα, η ΕΡΤ όπου είναι μάλλον δεδομένο ότι έχει πλεονάζον προσωπικό.
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η πρώτη σκέψη προφανώς δεν είναι να απολύεις τον εργαζόμενο. Η πρώτη σκέψη είναι να μπορέσεις να πάρεις το εκατό τοις εκατό των δυνατοτήτων του σε νέες υπηρεσίες οι οποίες θα είναι χρήσιμες. Αν κι αυτό δεν μπορέσει να γίνει πρακτικά εφαρμόσιμο, τους μετακυλίεις σε έναν άλλο τομέα που υπάρχει ανάγκη, γιατί σήμερα υπάρχουν τομείς ιδίως σε ό,τι αφορά την κοινωνική προστασία και κυρίως σε ό,τι αφορά την υγεία, την παιδεία όπου το κράτος έχει ανάγκη από θέσεις εργασίας που θα αποδώσουν στον πολίτη και τομείς που αφορούν και την καθημερινότητά μας αν θέλετε.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο μην πείτε τη λέξη «επανίδρυση».
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρετε τι έχουμε πάθει; Έχουν έρθει τα δυο κόμματα εξουσίας και έχουν πάρει σοβαρούς όρους και τους έχουν στραπατσάρει επικοινωνιακά. Επανίδρυση του κράτους, πολύ σοβαρή κουβέντα.
Τι έκανε η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Επανίδρυσε κανένα κράτος; Έρχονται τώρα και λένε: ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πολύ σοβαρή πρόταση. Ξέρετε τι θα κάνουν; Να μην σας πω τι θα κάνουν. Ό,τι έκανε και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί Αρσένη. Δεν εφήρμοσε καμία ελεύθερη πρόσβαση.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Μπορούμε εδώ σ' αυτό το σημείο παρακαλώ να δούμε τι λένε οι πολίτες;
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Για την οικονομία.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Για την οικονομία.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Και να συνεχίσουμε.
Ρεπορτάζ για την οικονομία
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα στα δυο ελληνικά νοικοκυριά έχει επηρεάσει η διεθνής κρίσης. Το 59,9% των ερωτηθέντων όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση απάντησε πως έχει χειροτερέψει σε σύγκριση με πέρυσι, το 39,9% πως έχει παραμείνει ίδια, ενώ μόλις το 4,1% απάντησε πως έχει βελτιωθεί.
ΠΟΛΙΤΗΣ: Στη ζητιανιά θα βγούμε.
ΠΟΛΙΤΗΣ: Πρώτα απ’ όλα κάνουμε περικοπές στο ρεύμα. Δεύτερη περικοπή κάνουμε στα τρόφιμα.
ΠΟΛΙΤΗΣ: Αναγκαστικά παίρνεις λιγότερα και τα πιο φθηνά. Αναγκαστικά. Αλλιώς μένεις νηστικός.
ΠΟΛΙΤΗΣ: Είχαμε μια κρίση, μας βρήκε και η διεθνής κρίση.
……: Η παρούσα δημοσιονομική κρίση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την παγκόσμια κρίση.
Γ. ΤΡΑΓΚΑΣ: Δεν μπορεί κανένας Αλμούνια να επιβάλλει σε μια χώρα της Ευρώπης, οποιαδήποτε, τέτοιο ρυθμό ασφυκτικών μέτρων.
……: Έτσι είναι κ. Τράγκα.
……: Εκείνο που θα έχει αξία είναι να αντιδράσει η κυβέρνηση πολιτικά και πειστικά.
ΠΟΛΙΤΗΣ: Η κυβέρνηση εκατό τοις εκατό υπεύθυνη. Άμα δεν αλλάξει η κυβέρνηση, αν δεν αλλάξει η πολιτική δεν έχουμε καμία τύχη σαν λαός.
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα λέει ο κόσμος.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα λέει ο κόσμος. Ποιος τον ακούει όμως;
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς τον ακούτε τώρα;
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Τα λέει ο κόσμος, αλλά τα λέει και ο ίδιος κόσμος που…
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ψηφίζει τα δυο μεγάλα κόμματα.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Όχι μόνο. Και που προσπαθεί να βάλει το παιδί του στο δημόσιο και που θεωρεί.. Δηλαδή έχουμε και εμείς ο καθένας τη δική μας ευθύνη για…
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε δίκιο. Προφανώς έχουμε όλοι την ευθύνη μας, απλά αυτό που δεν έχουμε…
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Όχι την ίδια ευθύνη βέβαια οι πολιτικοί με τους πολίτες.
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό που δεν έχουμε κατανοήσει όμως και σας το λέω έτσι με έμφαση γιατί το πιστεύω βαθιά, είναι ότι περάσαμε πια σε μια άλλη περίοδο. Η κρίση αυτή είναι δομική και είναι πολύ βαθιά. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα πολιτικά πράγματα στη χώρα με τον ίδιο τρόπο που τα αντιμετωπίζαμε πριν από τέσσερα χρόνια, πριν από πέντε χρόνια, πριν από ένα χρόνο θα σας πω εγώ.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Να το δεχθούμε αυτό, είναι πασιφανές πλέον. Είναι και μια νέα εποχή και για το Πανεπιστήμιο; Χάσατε την ΠΟΣΔΕΠ.
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν την είχαμε στην τσέπη μας ποτέ.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, όμως άλλαξαν οι ισορροπίες. Πλέον υπάρχει, φαίνεται να υπάρχει μια πολύ διαφορετική αντίληψη της συναίνεσης, ενώ πριν…
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σας προκαλεί δυσφορία η στάση της νέας ηγεσίας;
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προβληματισμό μας προκαλεί. Και να σας πω γιατί.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: …ότι μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και δημοκρατικά κι αν κρίνει να κάνει αυτό ή το άλλο;
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ούτως ή άλλως. Προς Θεού, όλα θα κριθούν. Εγώ θέλω να σας πω ότι έχει κριθεί στη συνείδηση της κοινωνίας η αγωνιστική στάση των φοιτητικών συλλόγων και των συλλόγων του συνδικαλιστικού σχήματος των Πανεπιστημιακών, γιατί πολλοί θα ακούν ΠΟΣΔΕΠ και δεν θα ξέρουν τι είναι.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχει κριθεί από την κοινωνία και από τους πολίτες και ήταν μια στάση αγωνιστικής συμπεριφοράς που είχε μια πολύ σημαντική νίκη, που ήταν ο αγώνας αυτός των φοιτητών και των Πανεπιστημιακών για να διατηρηθεί το άρθρο 16 να μην προχωρήσουμε στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Βέβαια η κυβέρνηση αφού είδε ότι δεν μπορεί να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να προχωρήσει πάει από το παράθυρο τώρα μέσω των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών να φτιάξει ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Όμως θέλω να σας πω το εξής. Έρχομαι…
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι και ανανεωτικές δυνάμεις πλέον…
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προχθές ήμουν στη Γαλλία. Όλοι κρινόμαστε κ. Κουφόπουλε. Όλοι θα κριθούμε και η παλιά ηγεσία εκρίθη. Κατά τη γνώμη μου η παλιά ηγεσία θα μείνει στην ιστορία για το ότι άνοιξε διαύλους και άφησε αγωνιστικές παρακαταθήκες πίσω της. Θα δούμε και το κατά πόσο η νέα ηγεσία θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος της προηγούμενης.
Θέλω να σας πω όμως το εξής. Προχθές ήμουν στη Γαλλία. Ήμουν λοιπόν στο Παρίσι και βρέθηκα μπροστά, απρόσμενα, αναπάντεχα, δεν το γνώριζα, σε μια μεγάλη συγκέντρωση φοιτητών και Πανεπιστημιακών έξω από το Δημαρχείο της πόλης του Παρισιού. Ρώτησα λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι ανάστατη όλη οι εκπαιδευτική κοινότητα των Πανεπιστημίων.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Τι διεκδικούν;
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι διεκδικούν να μην εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση Σαρκοζί που κινείται στην ίδια λογική της Μπολόνια. Δηλαδή της φιλελευθεροποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, που αντιλαμβάνεται την παιδεία ως εμπόρευμα, διότι αν εφαρμοστεί θα δημιουργήσει μια συρρίκνωση των Πανεπιστημίων, θα απολυθούν Καθηγητές, θα κλείσουν Τμήματα και θα μπουν δίδακτρα στα Πανεπιστήμια.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμα της Γαλλίας;
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το μήνυμα της Γαλλίας... Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία. Αυτά στη Γαλλία και στην Ιταλία δεν συνέβαιναν πριν δυο χρόνια. Πριν δυο χρόνια συνέβαιναν στην Ελλάδα. Τώρα συμβαίνουν στη Γαλλία και στην Ιταλία.
Δεν μπορεί να έρχεται σήμερα η νέα ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, τη στιγμή που βράζει ο τόπος σε όλη την Ευρώπη και τη στιγμή που η σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά άμα μας το λέγανε πριν πέντε χρόνια μπορεί να είχε και μια λογική διότι η αγορά ήταν σε ανάπτυξη. Τώρα σε φούντο η αγορά, είναι μια μαύρη τρύπα.
Δεν μπορεί να δένουμε μια βαριά πέτρα στο λαιμό της δημόσιας εκπαίδευσης και να τη βουτάμε σ' αυτή τη μαύρη τρύπα, γιατί δεν μπορεί να έρχεται τώρα η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ και να μας λέει να εφαρμοστεί η Μπολόνια. Δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια πριν από δυο χρόνια, τρία που είχαμε ανάπτυξη, θα εφαρμοστεί τώρα;
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Διάλειμμα.
A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διάλειμμα, γιατί έχω να σας πω κάτι σημαντικό για τα Πανεπιστήμια.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Πολύ ωραία.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Είχαμε μείνει στο χώρο των πανεπιστημίων. Να θυμηθούμε λίγο και τις καταλήψεις που είχαμε και τις κινητοποιήσεις των μαθητών και όλα αυτά κ. Τσίπρα; Γιατί μιλήσατε για μια κοινωνία αλληλεγγύης, μιλήσατε και για κοινωνική ειρήνη νωρίτερα.
Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που όταν συνέβαιναν τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου κατ’ αρχήν η κυβέρνηση σας καταλόγισε, το γνωρίζετε, ότι υποκινήσατε αυτές τις διαδηλώσεις.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επισήμως όχι.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Όχι επισήμως, με διαρροές. Αυτό όμως που πολύς κόσμος έλεγε, εγώ το άκουσα αρκετούς πολίτες να λένε, είναι για παράδειγμα τι κοινωνία εσείς οραματίζεστε, όταν είστε υπέρ παιδιά 13, 14,15 χρόνων να κάθονται απέναντι από τα αστυνομικά τμήματα και να πετάνε πέτρες.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κατ' αρχάς δεν πρέπει να πούμε ότι εμείς είμαστε υπέρ ή κατά. Πρέπει να πούμε ότι εμείς είμαστε μια πολιτική δύναμη που θέλησε να αναγνώσει ένα κοινωνικό φαινόμενο και δεν μπήκε στην εύκολη ατραπό και να πει «είσαστε όλοι τρομοκράτες». Διότι με τη λογική αυτή θα έπρεπε σε κάθε ελληνικό σπίτι να υπάρχει ένας τρομοκράτης. Γιατί ήταν σχεδόν όλοι οι 16άρηδες και οι 15άρηδες και οι 14άρηδες στο δρόμο και πετούσαν πέτρες στα αστυνομικά τμήματα.
Έγινε μια πολύ συντονισμένη προσπάθεια και από την κυβέρνηση και κύκλους επικοινωνιακούς, στηρίχθηκε δυστυχώς και από άλλες δυνάμεις και από το Κομμουνιστικό Κόμμα να φορέσουν κουκούλα στον Συνασπισμό, να φορέσουν κουκούλα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μια προσπάθεια η οποία νομίζω ότι ο κόσμος έχει αρχίσει και καταλαβαίνει πια ότι ήταν συντονισμένη, μεθοδευμένη και είχε στόχο κυριότερο να υπονομεύσει μια πολιτική δύναμη, η οποία είχε το θάρρος να βγει και να πει τα πράγματα με το όνομα τους.
Και ποιο ήταν το όνομα τους; Ότι βεβαίως και είχαμε σκηνές βίας, τις οποίες τις έχουμε παντού δυστυχώς, είναι πολύ μεγάλο το θέμα της βίας και της εγκληματικότητας, παντού όμως, από το ΟΑΚΑ που τα σπάνε κάθε Κυριακή ….
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι, αλλά αφενός υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη άποψη για το τι θέλει από την Αστυνομία της για παράδειγμα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι θέλει από την Αστυνομία της;
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι, υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη άποψη.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τουλάχιστον εμείς δεν θέλουμε να βλέπουμε νεκρά 16χρονα παιδιά από την αυθαιρεσία αστυνομικών δυνάμεων. Εμείς θέλουμε την Αστυνομία δίπλα στον πολίτη και να προσπαθεί να χτυπάει την εγκληματικότητα. Και τη παραβατικότητα και την εγκληματικότητα και το ενορχηστρωμένο έγκλημα που συμβαίνει κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας.
Άρα το ζήτημα δεν είναι η Αστυνομία να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο απέναντι στους 16άρηδες μαθητές.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα μια σοσιαλδημοκρατική αντίληψη, όχι μια ριζοσπαστική. Δεν κάνετε την υπέρβαση.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η επαναστατική αντίληψη σε αυτό ποια θα ήταν; Να καταργήσουμε την Αστυνομία προφανώς.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αυτό. Τέθηκε.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε να σας πω. Εμείς αυτό είπαμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες πολύ σημαντικές τομές και στην Αστυνομία και στην εκπαίδευση και στην απασχόληση των νέων ανθρώπων κυρίως. Και αυτές οι τομές θα είναι πάρα πολύ σημαντικές προκειμένου να βγουν από αυτό το αδιέξοδο που αισθάνονται σήμερα οι σημερινοί 16άρηδες και 17άρηδες.
Και είπαμε επίσης κάτι το οποίο μπορεί να συγκλόνισε εκείνες τις μέρες, ότι αυτές οι σκηνές που ζούμε αν δεν τις αντιμετωπίσουμε, αν δεν δούμε την αιτία τους και μείνουμε στη λογική καταδικάστε, ξορκίστε, τελειώσατε, θα τις ξαναδούμε και στο μέλλον. Ήταν δηλαδή σκηνές από το μέλλον και όχι σκηνές που αφορούν το σήμερα.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Σας κατηγορούν πολιτικές δυνάμεις ότι καλύπτετε πολιτικά ένα μέρος των ανθρώπων που προβαίνουν σε βιαιοπραγίες. Δηλαδή ότι καλύπτετε τους μπαχαλάκηδες ας το πούμε έτσι για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο που χρησιμοποιούν και στα Εξάρχεια χωρίς να υιοθετούμε κάτι.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι καταλαβαίνουν όλοι ότι με τους λεγόμενους μπαχαλάκηδες το πιο οξύ μέτωπο εμείς το έχουμε και κανένας άλλος, διότι σε εμάς κάνουν ζημιά. Δεν κάνουν ζημιά στον κ. Παυλόπουλο. Όταν σπάει μια βιτρίνα σε μια διαδήλωση μαζική το πρόβλημα το έχουν αυτοί που θέλουν να πετύχει η διαδήλωση, όχι αυτοί που θέλουν να την υπονομεύσουν.
Και εμείς γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, το μέτωπο μας με τους λεγόμενους μπαχαλάκηδες δεν είναι για κανένα λόγο, είναι γιατί πιστεύουμε ότι η δράση τους δεν είναι καθόλου αποτελεσματική και καθόλου αν θέλετε επικίνδυνη για το σύστημα.
Επικίνδυνο το σύστημα ήταν οι μαζικές καταλήψεις και διαμαρτυρίες των φοιτητών που κατάφεραν να ακυρώσουν τη συνταγματική αναθεώρηση του 16, όχι το ότι μπήκαν 2 μολότοφ στους τσολιάδες στο Σύνταγμα. Δεν ακύρωσαν οι μολότοφ την αναθεώρηση του 16 αλλά η μαζική πορεία των φοιτητών. Άρα λοιπόν το μέτωπο με αυτή την αντίληψη, το ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο εμείς το έχουμε.
Έρχεται τώρα η κυβέρνηση και ποινικοποιεί τη χρήση των φούτερ. Αυτό είναι μια αστειότητα, δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει όμως.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Γράφουν ότι θα κάνουμε την Πρωταπριλιά ημέρα της κουκούλας. Θα συγκεντρωθούμε σε ένα μέρος στην Αθήνα όλοι μαζί να κάνουμε πλάκα, λένε. Θα συμμετείχατε σε μια τέτοια πορεία;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα έχει ενδιαφέρον. Εγώ θα συμμετείχα, γιατί εδώ έχουμε φτάσει σε τραγελαφικές καταστάσεις, να ποινικοποιούμε την γκαρνταρόμπα και την αμφίεση.
Κι εγώ είπα όταν το είδα αυτό ότι έχουμε φτάσει στο σημείο, το ένα είναι το αστείο, το σοβαρό και το θλιβερό είναι ότι η κυβέρνηση προκειμένου να έχει κάποιο κέρδος επικοινωνιακό και στην αδυναμία της να πατάξει την πραγματικότητα την πραγματική, θέλει να κουκουλώσει αυτό το πρόβλημα με την ιστορία της ποινικοποίησης της κουκούλας.
Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε κυβέρνηση Καραμανλή με Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Καρατζαφέρη και κυβερνητικό εκπρόσωπο τον κ. Μίχαλο.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά τα γράφετε στο πόδι ή σας τα γράφουν; Έχετε κειμενογράφο στο κόμμα;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Φυσικά, είναι δυνατόν; Κάθε σοβαρός πολιτικός αρχηγός έχει καμιά 10αριά …..
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσους κειμενογράφους;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τουλάχιστον 10.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε εταιρεία;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι εταιρεία; Είμαστε μια εταιρεία μόνοι μας.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Θεωρείτε ότι έχετε αλλάξει τον πολιτικό σας λόγο από την εκλογή σας μέχρι σήμερα; Διότι υπάρχουν και βουλευτές, άκουγα την προηγούμενη βδομάδα γιατί δεν ήμουν εδώ, βουλευτή του κόμματος σας που έλεγε …..
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι έχετε έναν πολύ ξύλινο λόγο. Από τότε που αναλάβατε την Προεδρία ….
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι προφανές αυτό, γιατί αν σου έλεγε ο Γρηγόρης ότι δεν έχεις ξύλινο λόγο θα έπρεπε να μιλάς περίπου όπως στη Θύρα 13. Υπό αυτή την έννοια για τον Γρηγόρη έχω ένα πολύ ξύλινο λόγο, για τους μέσους πολιτικούς έχω ένα λόγο που προσεγγίζει την αργκό θα έλεγα.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Έλεγε το παρασκήνιο ότι 2 ανθρώπους είχε συμβουλεύσει τέλος πάντων, υποστηρίξει. Τον Ντέμη Νικολαϊδη στην ΑΕΚ και έφυγε δυστυχώς από την ΑΕΚ ο Νικολαϊδης ….
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό φαντάζομαι ότι δεν περιποιεί τιμή σε μένα. Να με έχει συμβουλεύσει ο Γρηγόρης ….
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Να πάμε λίγο στο ποδόσφαιρο. Βοτανικός. Η προσφυγή των 130, διότι δεν είναι πλέον στη ζωή ο Χρήστος Παπουτσάκης, η δικαίωση στο ΣτΕ στο σκέλος του εμπορικού κέντρου. Σαν κατηγόρησαν πάρα πολύ ότι σαμποτάρατε το εγχείρημα του Παναθηναϊκού και ότι δεν θέλετε την πραγματική ανάπτυξη της περιοχής.
Επίσης υπάρχει μια διαδήλωση των εργατών που δουλεύουν στο …. και λένε ότι η πραγματική περιβαλλοντική....
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάνανε διαδηλώσεις. Κάνανε διαδηλώσεις και στο κέντρο της θα Αθήνας φωνάζοντας ότι τους κόβουμε το ψωμί.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η θέση σας τελικά στην ιστορία του Παναθηναϊκού;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι έχει καταλάβει πια ο κόσμος ποια είναι η θέση μας και ποια ήταν η προσπάθεια που έγινε να δημιουργηθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας απέναντι στις δυνάμεις εκείνες που υπερασπίζονται το δικαίωμα των πολιτών της Αθήνας σε ανάσες και σε πράσινο. Και μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση …..
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό. Υπήρχαν άλλες δυνάμεις που έλεγαν ότι σας δεχτήκατε χρήματα από επιχειρηματίες που έχουν εμπορικά κέντρα στην περιοχή…..
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι, ακούστηκε και αυτό. Και στο Διαδίκτυο.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς, το γράφει κανονικά. Για να υποστηρίξετε αυτή την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω τι μπορεί να γράφεται και να ακούγεται στο Διαδίκτυο. Εγώ αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι στο ζήτημα του Ελαιώνα και του γηπέδου του Παναθηναϊκού πετύχαμε την πρώτη μεγάλη σημαντική νίκη απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που έχει μάθει να λειτουργεί με τους νταβατζήδες του και πετύχαμε μια μεγάλη δικαίωση πολιτική. Διότι στη χώρα μας όταν υπάρχει συμφωνία των δυο κομμάτων εξουσίας και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, όλοι κάνουν τσιμουδιά.
Κι εμείς είπαμε ότι εμείς δεν θα κάνουμε, δεν θα βγάλουμε τσιμουδιά εμείς. Θα βγούμε και θα πούμε ότι ένας χώρος ο οποίος προορίζεται για πράσινο, μπορεί βεβαίως να έχει ένα γήπεδο και το χρειάζεται η ομάδα της πόλης και το χρειάζεται και η πόλη και το γήπεδο δεν ενοχλεί …..
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κάνετε οριστική ρήξη μαζί τους. Λέτε ναι στο γήπεδο.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν κατάλαβα. Ποιος έχει αντίθετη άποψη ότι το γήπεδο είναι χρήσιμο για την πόλη; Και στο κάτω - κάτω δεν θα λύσουμε εμείς τώρα το πρόβλημα των ΠΑΕ. Αλλά άλλο ένα γήπεδο το οποίο θα μαζεύει 35.000 ποδοσφαιρόφιλους κάθε 15 μέρες και άλλο ένα εμπορικό κέντρο 70.000 τ.μ. σε χώρο πρασίνου που θα μαζεύει 35.000 επισκέπτες καθημερινά.
Και αν θέλετε να δείτε κατά πόσο έχουμε συγκρουστεί και με άλλου είδους τέτοιες παρεμβάσεις δεν έχετε παρά να δείτε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες παρόμοιων κέντρων και κάθε πότε εμείς οργανώνουμε διαδηλώσεις και πορείες και κάθε πότε καταθέτουμε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις παρανομίες που αυτοί προσπαθούν να περάσουν. Δεν υπάρχει άλλη πολιτική δύναμη.
Πρέπει όμως να πούμε το εξής.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Και να κλείσουμε με αυτό.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και να κλείσουμε με αυτό. Για εμάς το θέμα του περιβάλλοντος δεν είναι μια γαρνιτούρα πρασινολογίας, πράσινης οικολογικής πολιτικής σε ένα ιλουστρασιόν πρόγραμμα. Για εμάς το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος περνάει μέσα από μάχες και συγκρούσεις.
Ειδάλλως, αν δεν συγκρουστείς δηλαδή σε αυτή τη χώρα με τα μεγάλα συμφέροντα, τα οποία οικειοποιούνται τους τελευταίους αδόμητους χώρους, τα οποία μολύνουν τον Ασωπό και αλλού, τα οποία θέλουν να εγκαταστήσουν μονάδες λιθάνθρακα, αν λοιπόν δεν συγκρουστείς με αυτά τα συμφέροντα, οτιδήποτε άλλο λες περί πράσινης ανάπτυξης είναι πράσινα άλογα. Εμείς λοιπόν είμαστε μια δύναμη, η οποία είμαστε μέχρι το μεδούλι οικολογική και περιβαλλοντική διότι συγκρουόμαστε με αυτά τα συμφέροντα. Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Θα κλείσετε τα φώτα;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα τα κλείσουμε τα φώτα. Αλλά το ζήτημα δεν είναι να τα κλείσουμε για μισή ώρα τα φώτα.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι, προφανώς.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το ζήτημα είναι να δούμε πως μπορούμε να περάσουμε στη συνείδηση των πολιτών …..
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Κατ’ αρχήν εσείς ξέρετε ότι και οι συμβολικές πράξεις έχουν την αξία τους.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως και την έχουν. Κι εμείς συζητάμε το τελευταίο διάστημα στον Συνασπισμό, αλλά οι εσωκομματικές μας αναταράξεις δεν μας αφήνουν να ησυχάσουμε πως θα μπορέσουμε ….
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Σας έχουν αλλάξει τα φώτα.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι. Εμείς λέμε να αλλάξουμε τα φώτα στην Κουμουνδούρου και μας τα αλλάξουν οι ….. Λέμε ότι πρέπει να κάνουμε κάποια στιγμή την Κουμουνδούρου ένα κτήριο φιλικό προς το περιβάλλον.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Καλό είναι αυτό. Να ρωτήσουμε αν θα συνεργαστείτε με το Γιώργο;
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ναι, βέβαια.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Τελευταία ερώτηση της βραδιάς. Θα συνεργαστείτε με το Γιώργο;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα ωραία τα αφήνετε για το τέλος;
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ή είναι σενάρια και πράσινα άλογα αυτό;
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι πολιτική για πράσινα άλογα δεν θα συνεργαστούμε.
Αν το ΠΑΣΟΚ ακούσει τον κόσμο του, που του ζητάει αλλαγή, ριζική αλλαγή, στροφή προς τα αριστερά και δείξει ότι είναι διατεθειμένος να το κάνει, τότε εμείς είμαστε εδώ, έχουμε το πρόγραμμα μας, δεν έχουμε καμιά δογματική αγκύλωση ότι δεν θέλουμε καν να συνεργαστούμε, ότι θέλουμε μόνοι μας την εξουσία. Αλλά βλέπουμε το τελευταίο διάστημα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συγκλίνει προς τα αριστερά.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Τι ερώτηση για την Ελληνοφρένεια ήθελες να κάνεις;
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Νόμιζα ότι ήταν το τέλος αυτό. Την κάνει μόνιμα ο Θύμιος, αν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, γιατί όταν πιστεύει ο Θύμιος όταν θα συνεργαστεί δεν …….
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Αλλά φυλάχτηκε ο Πρόεδρος.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Θύμιος κάνει τη δουλειά του, αν δεν είχε όμως τον Αποστόλη θα ήταν μονάχα για το 902.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Βαρύ.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστώ.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε. Καλό βράδυ.
Ε. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Καλό βράδυ.
Σχέδια για τις καλοκαιρινές διακοπές που έχουμε μπροστά μας. Κάποτε ο
Ιούλιος ήταν αλλιώς
-
[image: diakopes.kalokerines]
* Αγαπώ να ζω κάθε στιγμή εδώ στο διαδίκτυο. Ανοίξαμε κουβέντα για τις
καλοκαιρινές διακοπές. Πώς θα είναι τα πράγματα, φέτος;...
Πριν από 2 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου