Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Το τεύχος 389 για την Αθήνα



Πριν από σχεδόν ένα χρόνο (26 Απριλίου-2 Μαϊου 2012)  η Athens Voice αφιέρωσε το τεύχος 389  στην «Υπόθεση Αθήνα» φιλοξενώντας ένα μεγάλο ρεπορτάζ 54 σελίδων, με τις γνώμες 60 επιστημόνων και πολιτικών. Ήταν ένα αφιέρωμα που περιέγραφε σε πραγματικό χρόνο τι είναι αυτό που συμβαίνει στην πρωτεύουσα της Ελλάδας και ποια είναι οι σκέψεις που υπάρχουν για την πόλη και ποια σχέδια είναι αυτά που θα πρέπει να εφαρμοστούν για να έχει προοπτική η Αθήνα. Είχε προηγηθεί ένας κύκλος εκπομπών δύο ετών για την Αθήνα στο ραδιόφωνο του Σκάι 100,3, όπου είχαν ανοίξει προς συζήτηση τα καυτά ζητήματα διαχείρισης της πόλης.


Τα αφιερώματα αυτά είναι σαν να μην έγιναν πότε. Από όσους τοποθετήθηκαν τότε, μόνο τα δύο Ιδρύματα, Ωνάση και Σταύρος Νιάρχος επιμένουν στα σχέδια που κατέθεσαν τότε και συνεχίζουν τα βήματα, με την πολιτεία να τα παρακολουθεί πάντοτε με τη σχετική επιφύλαξη. Στις κατ΄ ίδιαν συζητήσεις για τα δύο ιδρύματα που βγήκαν μπροστά και μίλησαν για τις προθέσεις τους, έχουν πάντοτε μία δεύτερη σκέψη για το ποιος αποφασίζει για την πόλη. Δεν υπάρχει όμως η ίδια διάθεση για όσους κινούνται στο παρασκήνιο και έχουν την δυνατότητα πρόσβασης, εν κρυπτώ, εννοείται στην κεντρική εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Με την αλλαγή της διακυβέρνησης  με τη ΝΔ να έχει τον πρώτο ρόλο, υπό την υποστήριξη της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, αίφνης άλλα πράγματα εξαγγέλλονται. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας «παγώνει», εμπορικά κέντρα ξεπηδούν από το πουθενά, χωρίς κανόνες και εισέρχεται ξανά η ιστορία του παραλιακού μετώπου, υπό την προοπτική της ιδιωτικοποίησης επανέρχονται στο προσκήνιο.

Επιπλέον, ενώ μέχρι πρότινος στη λίστα των ζητημάτων που αναπτύχθηκαν από την Athens Voice ήταν τα ναρκωτικά, το παραεμπόριο, οι εξαθλιωμένοι χρήστες, η εκμετάλλευση των γυναικών, τα μπουρδέλα και τα studios, ξαφνικά ως προτεραιότητα για την Αθήνα, εμφανίζεται το κλείσιμο θεάτρων.  Εκτός κι αν θεωρούμε παρέμβαση τη φωτογράφιση του Πρωθυπουργού στην Ομόνοια, στην αρχή της θητείας του, όταν και έγινε άλλη μία «επιχείρηση σκούπα».

Για να καλυφθεί το κενό του σήμερα, επανέρχεται μια διάθεση νοσταλγίας, η οποία ενισχύεται κι από τα media ακόμη και για την εποχή που ο σημερινός υπουργός εξωτερικών, ως δήμαρχος Αθηναίων, γέμιζε με κάγκελα την Αθήνα, υπό το γενικό πρόσταγμα, «τότε που ζούσαμε καλά»...

Τα προβλήματα, όμως είναι στο σήμερα. Σε αυτό που συμβαίνει τώρα στην Αθήνα κάτω από τις συνθήκες ραγδαίας φτωχοποίησης, η οποία πλήττει κυρίως το Ιστορικό κέντρο και τις περισσότερες δημοτικές κοινότητας. Το ερώτημα είναι, αν υπάρχει σοβαρό σχέδιο για την Αθήνα. Ας ψάξουν στο αρχείο τους το τεύχος 389 για την Αθήνα, οι ιθύνοντες.  Στην περίπτωση που δεν το πέταξαν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άλλες σκέψεις