Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Γάζα 2009 και η Ελλάδα

του NOAM CHOMSKY
(30/01/2009)/ αναδημοσίευση από το www.monthlyreview.gr


Στο βαθμό που οι όροι «επιθετικότητα» και «τρομοκρατία» είναι ανεπαρκείς, χρειάζεται ένας νέος όρος για τον σαδιστικό και δειλό βασανισμό ανθρώπων, οι οποίοι ενώ είναι εγκλωβισμένοι χωρίς καμμία δυνατότητα διαφυγής εξαερώνονται από τα πιο εξελιγμένα προϊόντα της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας – η οποία χρησιμοποιείται παραβιάζοντας το διεθνές και αμερικανικό δίκαιο, αλλά για χώρες που αυτο-ανακηρύσσονται παράνομες αυτό αποτελεί μόνο μια τεχνική λεπτομέρεια. Ίδια λεπτομέρεια αποτελεί και το γεγονός ότι στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι της Γάζας αναζητούσαν καταφύγια για να προστατευθούν από την αδυσώπητη επίθεση, η Ουάσιγκτον νοίκιασε ένα γερμανικό εμπορικό πλοίο για να μεταφέρει από την Ελλάδα στο Ισραήλ ένα φορτίο 3.000 τόνων άγνωστων «πυρομαχικών».

Αυτή η νέα αποστολή «ακολουθεί την ενοικίαση ενός εμπορικού πλοίου για τη μεταφορά ενός μεγαλύτερου φορτίου βλημάτων τον Δεκέμβρη από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ, λίγο πριν από τις αεροπορικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters. Όλα αυτά imageδεν περιλαμβάνονται στην ύψους 21 δις δολαρίων αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που δόθηκε από την κυβέρνηση Μπους στο Ισραήλ, σχεδόν εξολοκλήρου δωρεάν. «Η επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα πραγματοποιήθηκε κυρίως με αμερικανικά όπλα, τα οποία πληρώθηκαν από τους Αμερικανούς φορολογουμένους», σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο του New American Foundation, το οποίο παρακολουθεί το εμπόριο όπλων. Η νέα αποστολή ακυρώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση με απόφασή της να απαγορεύσει τη χρησιμοποίηση κάθε λιμανιού στην Ελλάδα «για προμήθειες του ισραηλινού στρατού».

Η απάντηση της Ελλάδας στα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ εγκλήματα του Ισραήλ, είναι μάλλον διαφορετική από τις δειλές αντιδράσεις των περισσότερων ηγετών της Ευρώπης. Αυτή η διαφοροποίηση αποκαλύπτει ότι η Ουάσιγκτον ίσως να έδειχνε έναν ρεαλισμό θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Εγγύς Ανατολής, όχι της Ευρώπης, μέχρι την ανατροπή της αμερικανόφερτης στρατιωτικής δικτατορίας το 1974. Ίσως η Ελλάδα να είναι αρκετά πολιτισμένη για να αποτελεί μέρος της Ευρώπης.
Περισσότερα:

http://www.zcommunications.org/znet/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άλλες σκέψεις