Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Δύο ώρες με τον Καμίνη-Περιμένοντας τα αποτελέσματα

Την περασμένη Πέμπτη μαζί με τον Άρη Πορτοσάλτε, στο Σκάι 100,3   φιλοξενήσαμε στον Κεραμεικό στο   BIOS  το δήμαρχο  Αθηναίων , Γιώργο Καμίνη 


Μπορείτε να διαβάσετε

 http://www.skai.gr/news/greece/article/171851/o-g-kaminis-milaei-gia-to-kedro-tis-athinas/
αποσπάσματα από τη συνέντευξη 


ή την απομαγνητοφώνηση που έκανε το γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων.


Αποσπάσματα συνέντευξης δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη στον ρ/σ Σκάι  και στους δημοσιογράφους Β. Κουφόπουλο και Α. Πορτοσάλτε



    Για το αν η Αθήνα πρέπει να γίνει Μητροπολιτικός Δήμος

    Η Αθήνα είναι μια πόλη τόσο μεγάλης έκτασης, η οποία χρειάζεται ακριβώς αυτές τις αρμοδιότητες για να μπορέσει να ανταποκριθεί και στο βάθος και στο εύρος των προβλημάτων. Σε μια τέτοια πόλη με τόσα πολλά προβλήματα, θα πρέπει να έχουμε και τα μέσα για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τους πολίτες και να σταθούμε υπεύθυνα απέναντί τους.

    Για το ρόλο του δημάρχου

    Ο δήμαρχος πρέπει να είναι μπροστά. Δε μπορεί ο δήμαρχος να κρύβεται πίσω από το «δεν είμαι αρμόδιος», το οποίο, πάντως, όπως ξέρουμε, σε πάρα πολλά ισχύει. Γι αυτό μιλήσαμε και για την ανάγκη να γίνει Μητροπολιτικός ο Δήμος. Ο δήμαρχος πρέπει να εμψυχώνει, ο δήμαρχος θα πρέπει να δημοσιοποιεί, να παροτρύνει, ακόμη και να καταγγέλλει εκεί που πιστεύει ότι δεν γίνεται η δουλειά όπως πρέπει. Το πρώτο όμως που πρέπει να κάνει ο δήμαρχος, είναι τη δική του δουλειά να την κάνει σωστά. Είναι αυτό που έλεγα και από Συνήγορος του Πολίτη ακόμα, ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Από κει και πέρα ο δήμαρχος, θα υπερβεί και την αρμοδιότητα με τη στενή έννοια , με τον τρόπο που σας είπα.

    Για το σχέδιο του Ελληνικού και το ενδεχόμενο μεταφοράς κάποιων κυβερνητικών κτιρίων εκεί

    Ζήσαμε στη δεκαετία του ‘70 και του ‘80, και μην τα ξεχνάμε, με το όνειρο του να φύγουν οι δημόσιες υπηρεσίες από το κέντρο, να αποκεντρωθούν. Αυτό εν πολλοίς έγινε. Έφυγε λόγου χάρη από τη Μητροπόλεως το Υπουργείο Παιδείας και αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κτίριο φάντασμα. Αυτό που δεν κάναμε, ήταν να προβλέψουμε ότι αυτό θα προκαλούσε μια ερήμωση και θα έπρεπε να είσαι έτοιμος να προσφέρεις την εναλλακτική λύση. Όχι κατ’ ανάγκη με δημόσια υπηρεσία. Με έναν άλλο τρόπο. Λοιπόν, η απάντηση έρχεται εύλογα. Αυτό δεν πρέπει να γίνει παρά μόνον εάν έχουμε προβλέψει ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες που θα φύγουν από το κέντρο με τι θα αντικατασταθούν. Εάν το προβλέψουμε αυτό, κανένα πρόβλημα.

    Για το σχέδιο πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου

    Είναι ένα έργο που έχει κάποιες οραματικές διαστάσεις. Δηλαδή, θα μπορούσε, εάν γινόταν, να άνοιγε μια μεγάλη δυναμική για την πόλη, που δε θα περιοριζόταν απλώς σε έναν πεζόδρομο. Θα πρέπει με πάρα πολύ προσοχή, να μάθουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, να ξέρουμε ακριβώς τις κυκλοφοριακές μελέτες, ακόμα αγνοούμε πολλά.

    Για το παραεμπόριο

    Προσέξτε, το ζήτημα εντοπίζεται αυτή τη στιγμή κυρίως στην Πατησίων, με επίκεντρο το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, και μεταξύ Σόλωνος και Ακαδημίας. Υπάρχει ένα πρόβλημα, έχουμε ζητήσει αστυνόμευση, αλλά επειδή υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα με το άσυλο και υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης της αστυνομίας με τους φοιτητές κτλ., δεν υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία. Οπότε δεν είναι τυχαίο να βλέπετε ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχει το παραεμπόριο, ενώ στους εμπορικούς δρόμους που υπήρχε να το έχουμε εξαλείψει.

    Για την παράνομη στάθμευση

    Στη στάθμευση είμαστε πάρα πολύ αυστηροί, κυρίως στην αντικοινωνική στάθμευση. Το παρκάρισμα πάνω στις ράμπες κτλ. Δε μπορείτε να φανταστείτε τα παράπονα που ακούμε για το τι έχουμε κατηγορηθεί για το μέτρο αυτό ότι είναι εισπρακτικό. Σας πληροφορώ, για να το ακούσουν οι ακροατές, ότι τα χρήματα που εισπράττει κανείς από τα πρόστιμα της παράνομης στάθμευσης, είναι αστείο ποσό. Δεν πας να κάνεις εισπράξεις. Αλλά πρέπει να επιβληθεί ο νόμος σ’ αυτή την πόλη προς πάσα κατεύθυνση.

    Για τις καθημερινές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα

    Εγώ, όταν ρωτήθηκα γι’ αυτό, μου έφεραν ένα σχέδιο ψηφίσματος μια μερίδα της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφίσουμε συμπαράσταση κτλ. είπα ότι οι άνθρωποι αυτοί, το μόνο που δεν θέλουν είναι συμπαραστάσεις από πολιτικές δυνάμεις ή από πολιτικούς ή δημοτικούς φορείς κτλ. Είναι εκεί, θέλουν να είναι ανεξάρτητοι, να κάνουν αυτό που θέλουν. Μπορώ να σας πω ότι είναι κάτι το πάρα πολύ πολύχρωμο. Κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας πρέπει όμως να καταλήγει πια και σε κάποια πρόταση, γιατί όλοι αγανακτισμένοι είμαστε και όχι τώρα, εδώ και χρόνια με την κατάσταση. Οπότε, η αγανάκτηση μέχρις ενός ορισμένου σημείου. Να διατυπώνουμε τις προτάσεις μας, να είμαστε δημιουργικοί και προπάντων, να μη φέρουμε τη χώρα με την αγανάκτηση και μόνο και με τη διαμαρτυρία στο περιθώριο των εξελίξεων. Είμαστε στην Ευρώπη, πρέπει να παραμείνουμε στην Ευρώπη, πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και αισιόδοξοι.

    Για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας

    Ο Δήμος Αθηναίων, το ξέρετε, έχει πάρα πολλούς υπαλλήλους. Αλλά, όταν βρίσκεσαι μέσα σε έναν Δήμο που στην ουσία εδώ και χρόνια έχει επικρατήσει μια λογική - όπως και στο υπόλοιπο ελληνικό δημόσιο, τολμώ να πω στο Δήμο Αθηναίων, ίσως περισσότερο από παντού - η λογική του να το παρακάμπτεις το πρόβλημα ή να βυθίζεσαι στη γραφειοκρατία προκειμένου να το παρακάμψεις, προκειμένου να αλλάξεις και αυτή τη νοοτροπία, θέλει κι αυτό το χρόνο του, θέλει τη δουλειά του, θέλει τις ρήξεις του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

άλλες σκέψεις